Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
Početna
Smještaj
Zadar i okolica
Fotogalerija
Kako do nas?
Cjenik
Kontakt
 
 
 
Korisni linkovi
 
TZ grada Zadra
TZ Hrvatske
Grad Zadar
Jadrolinija
Zračna luka Zadar
 
 
 
Zadar i okolica
 
Zadar je smješten u samom središtu hrvatskog Jadrana, u najrazvedenijem dijelu jadranskog arhipelaga. Uokolo su smješteni nacionalni parkovi Plitvice, Paklenica, Krka i Kornati, parkovi prirode Velebit i Telašćica, te niz od više od 300 otoka i otočića.

Prirodne ljepote, brojni zaljevi i plaže, kulturno-povijesni spomenici, raznovrsna ugostiteljska ponuda, sve to čini Zadar i njegovu okolicu jednim od najatraktivnijih turističkih područja u Hrvatskoj. Zadar se sastoji od stare jezgre na poluotoku i novih djelova uz obalu.

Najpoznatija ulica u Zadru je Široka ulica (Kalelarga) koja će Vas provesti kroz cijeli poluotok i pokazati Zadar u najboljem izdanju. U gradu su tri muzeja, brojne galerije, povijesni arhiv koji je jedan od najbogatijih u Hrvatskoj. Ono što posebno karakterizira Zadar je njegovo tisućljetno neprekinuto urbano postojanje, što ga čini jednim od najstarijih hrvatskih gradova.

 
Zadar je bogat kulturno-povijesnom baštinom svjetskog značaja koja je i danas vidljiva na svakom koraku. Zadar je sačuvao urbanu strukturu rimskog castruma, a najveći dio grada izgrađen je u pregrađivanim kućama iz doba romanike i gotike. Iz antičkog doba sačuvan je rastpored ulica, dijelovi vodovoda iz jezera Vrana, 14 m visok stup i iskopine na Forumu, dijelovi Trajanova slavoluka.

Iz XIV st. potječu Sammichelijeva renesansna vrata, Morska vrata, te najveći dio utvrda i zidina.

Srednjovjekovni Zadar se razvio u okviru antičkog grada, sačuvavši i stari raspored ulica. Gradsko središte je opasano zidinama i kulama, a sačuvano je više manjih i većih sakralnih objekata. Od predromaničkih spomenika najznačajnija je rotonda Sv. Donata. Crkva sv. Donata visoka je 27 m, a zbog svoje visine, crkva je raritet sakralne arhitekture predromaniče Europe. Katedrala Sv. Stošije iz doba romanike jedna je od najljepših u Hrvatskoj. Vrijedan je i samostanski benediktinski komleks sa crkvom Sv. Marije, te bazilika Sv. Krševana, crkva Sv. Frane, crkva Sv. Šimuna, narodni trg sa Gradskom ložom, zatim Trg 3 bunara i Trg 5 bunara te mnogobrojne palače, vile i ostala spomenička baština.
 
Vrhunski su uvjeti za rekreaciju i bavljenje sportom. Tu su brojni teniski tereni (u neposrednoj blizini apartmana Luana - 600 m), igrališta za nogomet, košarku, rukomet, velike su mogućnosti za aktivnosti na vodi, jedrenje, surfing, veslanje, ronjenje, sportski ribolov.

U brojnim zadarskim restoranima i konobama treba kušati domaće specijalitete, a medu pićima ističe se čuveni liker Maraskino. To jedinstveno piće jos je u XIX. st. bilo omiljeno na europskim dvorovima (London, Beč, Moskva), a u Zadru se proizvodi od 1821. Jedna od boljih mjesta u Zadru koja preporučujemo za vrhunski gastro užitak su svakako restoran Foša, Kornati i Dva ribara (stara jezgra grada - Poluotok) i restaurant Šime (uz neposrednu blizinu apartmana Luana – 200m ).

Iz Zadra se svakodnevno organiziraju izleti prema svim nacionalnim parkovima i važnijim znamenitostima. Noćni život Zadra ljeti: tu su mnogobrojni noćni klubovi i casina koji pružaju zabavu do ranog jutra; mi preporučujemo svakako posjetiti open-air club Garden i velebno zdanje Arsenala.
 
 
Sv. Donat

Donat Crkva Sv. Donata simbol je grada Zadra i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog Srednjeg vijeka (9. stoljeće). To je okrugla predromanička crkva koja se do 15. stoljeća nazivala crkva Sv. Trojstva, a od tada nosi ime Sv. Donat, po biskupu koji ju je dao sagraditi.

Prvi put crkva se spominje sredinom 10. stoljeća u spisima bizantskog cara Konstatina Porfirogeneta. Danas se njezin prostor zbog izvanrednih akustičnih karakteristika koristi za različite glazbene programe ("Glazbene večeri u Sv. Donatu").
 
Morske orgulje

Morske orgulje smještene su u blizini novog pristaništa za cruisere, u sklopu zadarske rive, te su prepoznatljive kao posebno oblikovana obala u nekoliko redova stuba koje se spuštaju prema moru. Stube se protežu na sedamdesetak metara obale, a ispod njih je, na razini najniže oseke mora, okomito na obalu ugrađeno 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog popločanog dijela i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Tu se na cijevima nalaze LABIUMI (zviždaljke) koje sviraju 7 akorda od 5 tonova. Iznad kanala su performirane kamene stube kroz koje izlazi zvuk, morem potisnut zrak.
 
Pozdrav suncu

Pozdrav suncu“ sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. „Pozdrav suncu“ zamišljen je kao prostorna instalacija u obliku amfiteatra oko kojega će na kockama od kamena biti stiliziran prikaz svih planeta Sunčeva sustava i njihovih putanja. Istovremeno s «najljepšim zalaskom sunca na svijetu» uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu te po posebno programiranom scenariju proizvode prekrasnu, iznimno dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka morskih orgulja.